In de Kenniswerkplaats op de tweede verdieping van Flevomeer Bibliotheek te Dronten is een Huis voor Taal ingericht. Een unieke plaats voor volwassen Drontenaren die moeite hebben met het lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Geen school, maar een openbare ontmoetings- en werkplaats met computers, oefenprogramma’s, aangepaste leer- en leesboeken, specifieke informatie en deskundige hulp op woensdag- en donderdagmorgen.
Deskundig hulpteam Tijdens de openingsuren van FlevoMeer Bibliotheek Dronten is dit Huis voor Taal vrij toegankelijk.Iedere woensdag- en donderdagmorgen zijn taalcoaches aanwezig voor hulp en elke donderdag van 9.00 tot 10.00 uur houdt coördinator Marlies Zwanenburg open spreekuur.
Medewerkers van het Huis voor Taal zijn te herkennen aan de Huis voor Taalbadge en een blauwe sjaal. De taalcoaches volgen een training in het begeleiden en lesgeven van toekomstige cursisten.
Samen werken aan geletterdheid Kwintes, Humanitas Home Start, Maatjesproject, Kinderopvang Dronten, Brede School Dronten, Welzijn Dronten, Stichting Lezen & Schrijven en FlevoMeer Bibliotheek hebben elkaar vorig jaar gevonden en werken nauw samen in de aanpak van laaggeletterdheid.
Een team van gedreven vrijwilligers ondersteunt de organisatie van het Huis voor Taal in Dronten.
Taalverkenner digitaal Een project van Huis voor Taal Dronten Flevomeerbibliotheek
Taalverkenner: 3x innoveren met impact:
Stel de deelnemer/klant centraal
Eén van de succesfactoren van de Huis voor Taalverkenner is dat wordt ingespeeld op de behoeften van de deelnemers. Hun wensen zijn richtinggevend. Vanuit de positieve insteek: Wat kan iemand? In plaats van: Wat kan iemand niet?
Maak de innovatie niet te groot
Uiteindelijk zijn het vaak vrijwilligers die een verandering of verbetering in de praktijk moeten uitvoeren. Kleine stapjes nemen werkt beter dan één heel grote sprong naar voren. Dat kan met een organisch product, waarmee je eerst een basis legt en vervolgens steeds nieuwe functies toevoegt.
Innoveer van binnenuit
Welke wensen leven binnen je organisatie? Welke verwachtingen hebben stakeholders als gemeenten en subsidieverstrekkers? Of je nu een standaardpakket inkoopt of zelf iets nieuws op maat ontwikkelt; maak betrokkenen deelgenoot van het traject.